Friday, December 24, 2010

Dah confirm ke?

ihsan pakcik Google

Apa yang dah confirm?
Comprehensive Examination (CE). Ingatkan G$M dah lupa pasal CE nih. Kami lagi suka kalau takde. Tapi apakan daya, setelah sekian lama tak sentuh buku teks dan nota-nota kesayangan..

CE tuh apa?
Peperiksaan bertulis yang merangkumi SEMUA subjek sepanjang pengajian.

Semua?
Ya, semua. Ada 12 subjek. Tapi subjek-subjek ini akan dikelaskan mengikut bidang.

Bukan dah habis belajar ke? Kenapa ada exam lagi?
Ya, memang kami dah habis belajar. Tapi kami jadi tak senang duduk, apabila belum menduduki peperiksaan komprehensif nih. Syarat bergraduat bagi pelajar MBA adalah dengan menulis case study atau research paper. Tapi kami pelajar MMIT dikehendaki menduduki peperiksaan komprehensif nih. (Gara-gara tak nak buat case study atau project paper sanggup tak amek MBA)

Bila examnya?
21 - 23 Januari 2011. Tapi belum rasmi lagi sebab takde briefing pasal nih.

Tuesday, December 14, 2010

Happy 3rd Anniversary

Tahun nih kami makan-makan di restoran Fullhouse, Sunway Pyramid. Habis kerja, Acid jemput terus ke sana. Tapi sebelum tuh kita solat maghrib dulu.

Starter adalah mushroom soup. Kami order calamari & onion ring, tapi dapat bila main course dah makan separuh. Huhuhu.

Nih menu Acid, Breaded Chicken Cutlet. Macam chicken chop, tapi takde coslow dan kuah blackpaper. Hanya kentang goreng, salad dan sos tomato.

I order Chicken Chop. Sebenarnya Grilled Chicken Chop. Kuah blackpaper dengan kismis, kentang lenyek dan baby sawi rebus. Lain daripada yang lain.

Last but not least, Blueberry Cheese Cake. Rasa macam aiskrim..sedap.
Published with Blogger-droid v1.6.5

Saturday, November 6, 2010

Suasana Baru

Selepas hampir sebulan tidak bekerja, I mula bekerja kembali di tempat baru. Kalau drive dari Serdang, makan masa lebih kurang sejam. Kalau jem, lebih dari sejam. So, kena keluar sebelum pukul 7:30pagi. Oh, lupa mention, I kerja kat Le!sure Commerce Square. I tak ikut Sunway, tapi Jalan Klang Lama-Jalan Templer-Federal Highway-Sunway. Balik pun ikut jalan yang sama. Pejabat baru dekat dengan pejabat Acid. Tapi tetap tak boleh nak car pool. Sebab dia pergi kerja ikut Federal Highway, keluar awal ckit dari I & balik tak tentu masa. Kalau dah pindah Shah Alam nanti, tak sampai sejam nak ke pejabat.

Bercakap pasal pindah Shah Alam, I ada google kontraktor yang buat pengubahsuaian rumah. Tapi, macam takde jodoh je. Bila I call, susahnya la dia nak angkat telefon. Bila sms tak berjawab. Email pun sama, takde reply. Mungkin tengah banyak projek kut. Akhirnya buat dengan kontraktor yang buat rumah kat Serdang. Lagi pun, dia kawan ayah. Takde la masalah kena tipu ke apa. Sebab banyak jugak kes yang kena tipu. Dah bayar semua, tapi rumah tak siap-siap. Rumah Shah Alam tuh, masih dalam proses perbincangan lagi sebab sebelum nih pekerja dia balik beraya. Ok, stop cerita pasal rumah. Nanti I update lagi.

Apa yang suasana baru? Suasana baru di tempat kerja. I masih ingat lagi, masa 1st interview kena buat test. HR manager tak inform, I pun takde la buat persiapan. I hanya baca info pasal company. Terbaik! Thanks Kak Lin, jadi pelampung :P kihkihkih. Lepas test terus interview dan I boleh cakap yang I tak nak buat programming. Interviewer pun tanya balik, kenapa tak nak buat programming. Padahal baru 3 tahun jadi developer. :P Jawapan I, I nak apply apa yang I belajar masa master. Interviewer tanya lagi, kalau post lain nak ke? Tester? No. QA? No. I jawab, maybe SA or related PM.

I tak sangka la pulak dapat 2nd interview. Memandangkan macam banyak songeh. Itu tak nak, ini tak nak. Untuk 2nd interview pun dua kali reschedule. Cuti dah abis, so tak boleh la nak cuti @ halfday selalu sangat. Tak pasal-pasal je kena tolak gaji. Pergi interview pun siap bawak lecture notes sebab malam tuh ada midterm. Nasib baik jugak bawak lecturer notes sebab interviewer kena pergi client site pulak. Makanya kena interview dengan 2nd bos. Dia tanya bila I boleh start kerja. I bagitau nak kena bagi 3 bulan notis. Tapi dia macam tak boleh nak terima sebab lama sangat. Ting! Baru teringat, kontrak nak abis bulan 10. I cakap lepas abis kontrak boleh la, tapi nak kena bagi abis kelas dulu. Tak kan baru masuk kerja dah sibuk nak balik awal, nak cuti tuk final exam. Lepas tuh direct jumpa CEO, sign offer letter.

Overall, I have to report to two bosses. 1st boss, DeH of OPQM and 2nd boss, DeH of TRS. This company aiming for CMMI L5 in 2012, now they are at CMMI L3. I still kena buat programming, to be exact, tools for them in achieving L5. 4 hari kat sana, I hanya baca dokumen pasal QM, CMMI L3. Mengantuk ok! Minggu depan ada training pasal CMMI L5 dan lepas I go thru the training course outline, ada yang sama dalam chapter PQM dalam subjek SPM. L4 & L5 banyak menggunakan statistical data. There u go, statistic! Sad but true, they blocked FB! Huhuhu.. Its good, bcoz staff can work productively and I need to buy new phone. Motive? Lu pikir la sendiri.

p/s: Sekarang I paham perasaan Acid yang drive jauh-jauh, tempuh jem pergi ke/balik dari kerja, bila baring-baring sambil tengok TV, skejapan dah terlelap. Memang letih ok!

Saturday, October 9, 2010

So Long, Farewell, It's Time To Say Goodbye

Semalam hari terakhir I bekerja di S!SB. Kelmarin mereka-mereka (kecuali bos-bos) buat farewell lunch untuk Amir & I. Genap 3 tahun berkhidmat, calibut. Miahaha.. (Gelak jahat disitu) Cukup-cukuplah timba pengalaman kat sana. Boleh timba kat tempat lain plak. :P Niat dihati nak berhenti tukar kerja dah lama. Dari sebelum sebesar-besar saiz tech team sampai la nih tinggal 2 orang je. Orang lain yang sibuk nak berhenti, orang lain yang berhenti dulu. :P

Perasaan? Bercampur-baur.. LOL! Betul, tak tipu OK! Hikhikhik.. Rasa gembira, rasa sedih dan dalam masa yang sama rasa gusar, sebab tak tau macamana keadaan kat tempat baru nanti (adakah se fleksibel di tempat lama). Satu lagi, TEKANAN untuk menempuh lautan kereta. Sila la keluar awal, bak kata Cikgu Misae, 6:30 tepat dan lebih kurang kul 7:15 dah sampai. Mak ai.. Takpe la, masih ada jalan alternatif yang lain selain dari ikut Sunway.

Ada masa lagi 3 minggu sebelum mula kerja kat tempat baru. Maknanya tinggal lagi 3 minggu nak habis belajar. Weehu!! Makanya, bolehlah siapkan assignments yang dapat tetiap minggu tuh. Boohoo!! Bosan kut. Trimester nih memang terasa berat. Dengan result midterm yang teruk tuk dua-dua subjek IT (Tak study ke?). Dalam masa menyiapkan assignment, kenalah study skali tuk final. Sambil menyelam minum air. Fighting!!

Thursday, September 9, 2010

Dengan Ingatan Tulus Ikhlas

Ramadhan berlalu Syawal meniti,
Tangan dihulur seikhlas hati,
Saling bermaafan di Aidilfitri,
Terjalin ikatan kekal abadi.

Monday, July 19, 2010

Update on first week of class

Trimester baru pun dah bermula. Ini adalah trimester terakhir. InsyaAllah, dalam bulan Oktober, habis. Tapi bulan Disember ada Comprehensive Examination (harap-harap lulus, supaya tak perlu repeat exam sebab examnya setahun sekali :P). Keputusan trimester lepas, masih belum rasmi lagi. Ada 1 subjek yang masih berstatus 'N'. Confirm tak dapat sapu rumah flat sebab dah dapat 1 A-. Apa-apa pun, Alhamdulillah. Cuma cuak dengan result FM nih.

Seperti trimester lepas-lepas, I daftar 3 subjek; 1 core - Strategic Management (SM), 2 specialization - eCommerce (EC) & Software Project Management (SPM). Trimester kali nih, ketemu kembali Dr R. Beliau mengajar subject SPM. Dr AB mengajar subject EC. Nih kali pertama beliau mengajar di GSM. SM pulak, Prof. Z yang mengajar. Ada adegan jemput-menjemput. Adeh. Hopefully, this trimester dapat sapu rumah flat.

Hari Jumaat nih sampai hari Isnin depan nak kena pegi GSM Corporate Strategy Simulation a.k.a War Game @ Kem PLKN Permata Resort, Alor Gajah, Melaka. Kelmarin dah pegi shopping dengan Kak Lin kat Jalan TAR (tujuan utama membeli tudung, padahal takde dalam senarai.. :P). Beli barang-barang yang nak bawak. Tak semua barang kena beli. Kalau nak beli pun, beli yang murah-murah sudah. Sebab tak tau barang-barang tuh masih boleh pakai lagi tak.

P/S: I ada almost 10 entries kut yang dalam draft mode. Niat dihati nak klik button "PUBLISH POST", tapi apakan daya, I klik button "SAVE NOW". I'll publish one by one later. (Boleh terima tak alasan I tak update blog :D)

Friday, May 14, 2010

Sepi

Hampir sebulan I membiarkan belog ini sepi. Adakah kerana I terlalu sibuk dengan kerja? Yup. Tech. team dah makin menguncup. Kenapa menguncup? Lepas sorang, sorang resign (to date 4 orang dah..) New comers? Nada. Takde project baru masuk. Duduk diam-diam sudah. Buat change request, either enhancement or fixing bugs. Tak pun buat housekeeping. Bosan.

Starting bulan lepas jugak, I create an online shopping store, Purple Heart Store. Alhamdulillah. Boleh tahan jugak la hasil jualan bulan pertama. Harapnya akan bertambah-tambah untuk bulan seterusnya. InsyaAllah. Rasa seronok buat business nih sebab bila ada orang beli, kita akan rasa puas. Pegi kerja pun tak seseronok macam nih! Boo hoo! Tunggu apa lagi kawan-kawan? Marilah membuka online store. Semuanya dihujung jari anda.

Semalam I baru abis midterm exam. Paper Financial Management. Walaupun tuisyen dengan Emy, still tak bleh nak jawab. Teori jangan cakap la. Memang banyak. Tak boleh jawab pun. Huhuhu. Formula bleh bawak masuk. Kalau tau formula, tapi tak tau guna untuk apa pun sama jugak. Yang boleh jawab, bila guna Financial Calculator. Thanks Emy, sebab ajar I. A? Lupakan saja. Musnah harapan I untuk mengejar rumah flat.

4 minggu lagi nak final exam. Maknanya tinggal 3 minggu je nak kena siapkan present 2 projek dan hanya ada 2 minggu untuk siapkan projek tersebut. Aiaiai..

Monday, April 12, 2010

Cerita Hujung Minggu

Hari Sabtu I ada exam PTD. Bila tahu pusat peperiksaan dekat dengan rumah, boleh la keluar dalam pukul 8:30. Padahal dalam surat jemputan dah bagitau datang awal 30 minit sebelum peperiksaan bermula (dah kena ada kat sana pukul 8:30 :P). Memula, nak ikut jalan Hospital Serdang, belum sampai traffic light sblm tol UPM, jalan dah jemmed. Patah balik, ikut jalan dalam pulak (UPM - Mardi). Dari fakulti kejuruteraan tuh pun dah jammed. Gila la!! Sempat lagi bermukabuku. Update status. Kihkihkih. Tak pernah jammed teruk macam nih. Kalah orang nak pegi konvo.

Dah la masa nak keluar dari rumah, hujan renyai-renyai. Redho je la, redah hujan kalau parking jauh. Sebabnya, dalam kereta takde payung (sediakan payung sebelum hujan). Aduhai. Ramai yang parking sepanjang jalan dari simpang nak ke Mardi sampai la kat kawasan MAEPS (tipu - lepas turun bukit baru orang start parking tepi jalan). Semuanya dengan harapan, nak kejar paper seksyen A. Masa nih dah pukul 9 lebih. I plak parking kat Pasar Tani. Pasar Tani? Yea, Pasar Tani. Sebabnya, I nampak shuttle tengah tunggu mereka-mereka yang berjalan kaki. (Sangat kagum dengan ibu-ibu yang sarat hamil. Gigih ok! Parking jauh-jauh, jalan tak boleh nak cecepat, nak kejar shuttle lagi - Semoga luluslah mereka-mereka itu. Amin..)

Exam kali nih bukanlah untuk jawatan PTD sahaja. Untuk tahun 2010, berlaku sedikit rombakan pada sistem ambilan pegawai Perkhidmatan Awam Gred 41. Ianya melibatkan 14 jawatan termasuk Pegawai Tadbir Diplomatik. 14 perjawatan tersebut ialah

1. Pegawai Arkib Gred S41
2. Penguasa Kastam Gred W41
3. Penguasa Bomba Gred KB41
4. Pegawai Siasatan Gred KR41
5. Penguasa Penjara Gred KX41
6. Pegawai Penerangan Gred S41
7. Pegawai Penguatkuasa Gred N41
8. Pegawai Keselamatan Gred KP41
9. Pegawai Belia dan Sukan Gred S41
10. Pegawai Pertahanan Awam Gred KP41
11. Pegawai Perhubungan Perusahaan Gred S41
12. Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41
13. Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41
14. Penguasa Imegresen Gred KP41

Kesemua jawatan ini harus melalui Ujian Bertulis secara berpusat dengan format yang sama. Jika sebelum ini peperiksaan bertulis hanya melibatkan 4 perjawatan sahaja, tetapi kini ianya diselaraskan di bawah satu nama iaitu "Peperiksaan Memasuki Perkhidmatan Awam Gred 41". Format peperiksaan cuma sedikit berbeza dengan format peperiksaan bertulis PTD sebelum ini iaitu di seksyen C dan tambahan ujian Sahsiah Diri dan minat. (Fakta bukan auta)

Exam sampai pukul 5 lebih. Kalau mula lambat, semua paper pun akan berganjak la masa dia. Secara keseluruhan, exam kali nih lagi senang jika nak dibandingkan dengan tahun lepas. Huhuhu. Tahun lepas punya exam, "Dukacita dimaklumkan, anda GAGAL ujian bertulis" (jangan la guna perkataan gagal. Kan ada perkataan lain yang lebih manis, TIDAK BERJAYA). Tsk tsk tsk.. Bila dah balik rumah, check online punya no angka giliran tak sama dengan dalam surat. Boleh? Adeh!! Dah la I ikut yang dalam surat. Harapnya exam kali nih berjaya!!

Semalam, pegi rumah Shah Alam. Bersihkan sikit-sikit. Baru 5%. Masih ada 95% nak kena kemas. Memang tetiap minggu pegi Shah Alam la lepas nih. Bekerja keras mengemas rumah, sebelum kerja menaiktaraf dilakukan. (Menaiktaraf a.k.a. membaikpulih segala kerosakkan). Harapnya dalam masa terdekat dah boleh mula.

Thursday, April 1, 2010

Purple Heart Store

Introducing to you my online store, Purple Heart Store..

Saturday, March 13, 2010

Minggu pertama kuliah

Minggu nih dah mula trimester ketiga. Seperti biasa, macam trimester yang lepas, trimester kali nih, I amek 3 subject jugak. 1 core subject - FM (Financial Management) and 2 specialization subject - SE (Software Engineering) & WT (Web Technologies). Buku teks dapat 1 je. 2 lagi kena beli sendiri. Buku SE dah ada, tapi bukan latest edition. Guna buku zaman degree dulukala. Tinggal nak beli buku WT yang comel. Kenapa I cakap comel, sebab dalam banyak-banyak buku teks, buku WT yang paling kecik.

Hari Selasa kelas SE. Pengajarnya Dr. M dari FSKTM. Masa sesi suai kenal Dr. M tanya, kenapa amek MM-IT. Bila dah sampai giliran I, beliau recognize nama I. Mana tak recognize nya, beliau adalah penilai FYP masa degree dulu. Her expectation : I kena dapat A since the subject is my major for my first degree plus helping others if they have any difficulties because of OO approach. My expectation : Memang wajib dapat A and I don't mind helping others because I can learn as well.

Hari Rabu kelas FM. Memula I register section 4 sebab section 3 dah full. Sedih sebab tak sama dengan Kak Lin. Tapi berjaya tukar section bila ada yang drop. Cecepat I tukar section 3. Pengajarnya ex-student GSM, Dr. I, working on projects for gov. Beliau adalah lecturer Emy, Naza, KH & Kak Im tuk trimester lepas. Seems like they having a nightmare with him. But their result, A belaka. His expectation : Baca StarBiz setiap hari. Baca bab 1-7 ulang sekurang-kurangnya 3 kali. My expectation : I nak dapat A for this subject so I kena tuition dengan Emy.

Hari Khamis kelas WT. Pengajarnya juga dari FSKTM, Dr. F. Beliau pernah mengajar subject Struktur Diskret masa diploma dulu. Kalau tak silap, beliau cuti bersalin dan digantikan dengan En. S. Memang beliau tak ingat sebab dah 8 atau 9 tahun. She prefer conducting the class in a computer lab, so while teaching we can directly apply it. Tapi tak tau lagi macamane. Her expectation : She understand that all of us are working adults. So, no need to submit project's report. But, we have to write in for case study, or else we can't answer during examination. My expectation : Kena dapat A untuk subjek ini juga.

Semalam, kami (me, Kak Lin, Emy & KH) pergi dengar taklimat Yayasan Khazanah kat Bangunan Pentadbiran. Kami tak layak memohon sebab kami bukan fulltime student. Sengal!! Kenapa la kat leaflet tuh tak tulis hanya untuk pelajar sepenuh masa. Kalau ikut result, mereka lebih layak sebab mereka punya result tuk sem lepas, 3.5 dan ke atas. Kak Lin & KH 4.0. Tapi takpe. Sem nih I & Emy nak sapu rumah flat. Kan Emy?

Selingan : Tahniah kepada adikku yang amek SPM thn lepas. I tak sangka dia bleh dapat result yang sebegitu. Semoga dia dapat sambung belajar dalam bidang yang dia minat.

Thursday, March 4, 2010

Alhamdulillah & Tahniah!!

Alhamdulillah, its official now.. Suspen x? Apa benda la yang official.. Result tuk 2nd trimester dah betul-betul official.. kihkihkih.. Lama ok nak tunggu result kuar.. Asyik meng'refresh' page je.. Yeala, lecturer kata dah bagi result kat opis. Bila check kat student portal plak result nya 'N'.. Apakah nilai disebalik 'N'? NULL atau NOT AVAILABLE?

Result I tidaklah sehebat result KH & Kak Lin yang menyapu bersih rumah flat dari trimester 1 sampai trimester 2.. Gila hebat!! Tahniah!! Hikhikhik.. Adakah giliran kita plak tuk bersama-sama mereka menyapu bersih rumah flat sem depan Emy? InsyaAllah, Ameen.. I tetap bersyukur, walaupun masih belum sapu rumah flat. Sekurang-kurangnya ada peningkatan dari trimester 1. CGPA pun naik ckit.. ;)

Minggu depan trimester 3 mula. Rindu nak jumpa mereka!! Walaupun dah tak sama kelas nanti.. Hukhukhuk..

Tuesday, February 23, 2010

Happy 60th Birthday Dad

You've always been there for me
And I know you always will be
You're the one who taught me everything
And you've helped me to see

That you're the one who made me
who I am today
By being that special person,
you know no other way

You taught me life's lessons,
About how to be a good friend,
About being honest
And playing till the end

Whenever I had a problem
You were always there
To walk me through it
Or to just tell me that you care

You were always my protector
Around you I felt so safe
No one could harm me
While I could see your face

I've always trusted you
You're the first man to hold my heart
Cause you are my father
And we will never part

Im writing this to say
Thank you for being you
For always being there
For always being true

I love you dad
And today's your special day
So face your future
I'm behind you all the way

Monday, February 22, 2010

Hari Keluarga Hjh. Saudah 13-15 Feb 2010

Okey, seperti yang dijanjikan, entry pasal family day. Tahun ini kami ke Pulau Pangkor. Kami bertolak dari Serdang pukul 8:30pagi sampai chalet pukul 5:30petang. Banyak tempat persinggahannya. Lebuhraya jangan cakap la, memang sesak.

Hentian pertama R&R apa ntah.. Adeh, bleh pulak lupa. Yang pasti bukan Restoran Jejantas Sg. Buloh :P. Hentian kedua, lepas masuk tol Bidor, cari stesyen minyak dan En. Tan. Hikhikhik. Kemudian sesi tukar pemandu. Nasib baiklah sepanjang jalan ke Lumut jalan tak berapa nak sesak. Hentian ketiga, restoran pakcik McD. Lapar sudah. Mana tak nya, dah nak dekat pukul 3 masa tuh. Bila perut dah kenyang, terus ke Jeti Lumut. Satu hal pulak bila dah sampai sana, nak cari parking. Yeala, kalau dah musim cuti nih, confirm-confirm keta banyak. Boleh kata semua parking penuh.

Mood untuk bergambar dah ilang. Yeala, dengan cuaca panas tak hengat, dengan parking jauh, dengan nak beratur naik feri memang badan letih gila jadinya. Bila fikir-fikir balik, takpe la, ambil gambar nak balik nanti.. Kita layan gambar sikit..

Feri - Naik Selalu. Tiket pergi-balik RM10.

Sampai je kat Pulau Pangkor, naik teksi (van-1 orang RM4, kalau penuh 1 van 7 orang RM20). menuju ke chalet. Budget Beach Resort namanya (1 malam RM130). Kalau buka peak season, murah lagi rasanya. Kami sewa 10 chalet dan 1 rumah (Purnama Beach Resort). Rupa-rupanya, rumah yang kami sewa tuh, adalah rumah yang kami pernah sewa sebelum nih.. Kalau tak silap tahun 1997. Masuk chalet, rehatkan badan, mandi dan solat. Lepas tuh pegi jumpa uwan kat rumah dan minum petang.

Aktiviti malam, games tuk kanak-kanak dan remaja.

Hari kedua, acara sukaneka. Banyak acara yang telah disediakan oleh AJK Sukaneka, Mak Teh & Pak Teh untuk kanak-kanak, remaja dan pasangan suami isteri. Lokasi sukaneka dah beralih tempat sebab nak kan privacy.

Atas : Nabil, Amar, Bayu, Syakir, Farisha, Hanini & Hilman
Bawah Kiri : Gila jauh nak jalan ke lokasi baru
Bawah Kanan : Khemah bergerak. Dah lokasi bertukar, khemah juga harus dipindahkan ;)

Kami dan t-shirt rasmi sempena Hari Keluarga

Atas : Keluarga kecil kami ~ Acid, Adam, Amir, Ayah, Emak & I
Bawah : tak sah, kalau g pantai tak buat :P

Acara Kanak-kanak

Acara Remaja Perempuan

Acara Remaja Lelaki

BBQ

Pakaian Beragam

Acara Pasangan

Hari ketiga, barulah dapat mandi pantai. Pepagi lagi dah pegi. Kalau lambat, matahari dah kuar, makin berkilat la ;P Mereka-mereka ada yang pergi snorkeling. Kami tak pegi pun. Lepas mandi-manda terus balik bilik, mandi & kemas-kemas nak checkout.

Kami - Sebelum checkout

Cayalah Hadif! With atuk & uwan ek Yash? Hikhikhik

Uwan bersama sebahagian daripada anak-anak, menantu, cucu-cucu dan bibiks

Last but not least, Keluarga Hjh. Sauddah

Lepas sesi bergambar ramai-ramai, kami pun bertolak balik. Punya la susah nak dapat teksi. Asyik penuh je. Dah la tengah panas terik. Dapat naik teksi pun gilir-gilir. Sampai kat jeti gila panjang barisan orang beratur nak naik feri. Ada la 4 lane kut. Nak dekat 2 jam jugak la berdiri. Ended up Acid naik feri lain, I naik feri lain. Handbag, handphone, camera sume kat dia. Nak amek gambar kat feri dengan dia pun tak dapat. Gambar kat feri nanti-nanti la yea.

Sampai kat jeti Lumut, kami terus pegi makan. Lapar ok! Mereka bercadang nak ke Night Safari di Zoo Taiping, ke Kuala Kangsar dan bermalam di Bukit Merah. Acid & I, Makyu & Paksu, Pak Ngah sekeluarga je yang terus balik rumah. Sesi penyampaian hadiah sukaneka pulak buat ujung minggu nih.. I tak ingat dah menang acara apa ;) Tahun depan ke mana pulak kita?

Thursday, February 18, 2010

Fuhh!!

Petang tadi dah antar assignment. Sebelum pukul 5. Yea beberapa minit sebelum pukul 5. :P Masa nak hantar assignment, I di approach oleh seseorang. Memandangkan dah tinggal beberapa minit nak pukul 5, so, I cakap dengan dia, I nak kena hantar assignment dulu, nanti I turun balik. Bila I dah turun, cuak jugak la. Yeala, dia tunggu je dalam keta. Rupa-rupanya dia nak cari freelancer. Nih first time nak buat freelance. Harapnya takde la yang kena tipu :)

I dah upload gambar family day ke Pangkor. Takde la banyak sangat gambarnya. Rasa macam malas je nak amek gambar. Mungkin nak kena beli DSLR(hint). Yeala, lagi pun hasil meeting kat Pangkor, kami kena jadi photographer. Esok, entri psal Family Day plak. (Bila masa plak nak buat mockup?)

Wednesday, February 17, 2010

comel

Ini adalah selingan.. hukhukhuk.. sat g sambung buat assignment balik.. ceritera Pulau Pangkor akan diupdate lepas assignment siap ;) kat FB pun tak upload lg..

Friday, February 12, 2010

Happy Holiday!!

Semalam last paper tuk trimester kedua. Yeaha!! Cuti 3 minggu ok!! Tapi still ada 2 assignment yang belum siap. Ikut perancangan kena hantar semalam. Tapi class rep. mintak tangguh, yeala tak dan nak study & siapkan assignment sekali. Nasib baik Dr. R bagi kelonggaran. Hantar dalam masa seminggu je. Assignment 3 masih dalam proses, assignment 4 tak kan mula buat selagi assignment 3 tak siap..

Cerita pasal final exam, nih la kali pertama sepanjang-panjang jadi pelajar kat U exam open book. Tapi tuk 1 paper je. Paper marketing. Ada 10 soalan (case study) pilih 4 je. Nak baca semua soalan pun dah amek masa 30min. Dah la 2 jam je. Sudahnya sempat jawab 3 soalan je. Paling kelakar bila penjaga peperiksaan tuh ckap letak segala nota dan buku kat depan. Semua macam :O Gila hape? Dah nama open book, confirm-confirm tak ngapal satu mende pun..

On the day paper HRM, company I buat luncheon sempena CNY. Sungguh la dalam dilema nak pegi ke tak nak. Boss and my colleague siap sms dan calling2 lagi. Akhirnya I tak pegi pun, mengenangkan nak exam malam tuh dan still tak abis-abis lagi study. Letih ok nak baca ikut tips. Ada tips serupa baca semua. Apakah?? Around 530 dapat sms dari Kak Lin, katanya ada special tips. Last minute nye tips sangat membantu..

Setelah cuti dari hari Khamis lepas (Khamis - MC, Jumaat-Khamis - AL) sampai la semalam, hari nih I masuk opis balik. Gila gigh masuk opis hari Jumaat. Nak simpan cuti punya psal!! Paling I tak suka, company suh amek compulsory leave tuk hari Rabu. Memula tak suka sebab suka hati je nak tolak cuti I yang dah tinggal 11 hari. Tapi bila pikir-pikir balik, takpe sebab nak kena siapkan assignment. Hari Khamis masuk opis, print segala assignment terus pegi hantar..

Esok, nak pegi holiday!! Family day to be exact. Ke manakah destinasinya?? Pulau Pangkor. Kalau tak silap, last pegi sana masa form 1@2. Family day jugak. Makanya malam nih kena la tido awal, sebab esok nak gerak awal. Tapi, Acid belum balik dari opis lagi. Nasib baik dia dapat cuti sempena CNY. Tahun lepas, dapat cuti sehari je. Nasib baik dekat, kalau jauh tak dapat nak join. Can't wait!! Can't wait!!

Ok, I still need to do few things or else esok pagi kelam-kabut!! Happy New Year & Happy Holiday!! Gong Xi Fa Cai!!

Thursday, February 4, 2010

I need a break!!

Semalam lepas balik kerja terus g klinik. Hajat dihati nak amek mc hari nih. Memandangkan cuti tahunan dah tinggal sikit (yea, walaupun baru bulan Febuari, cuti I dah tinggal 11 hari - tahun lepas pinjam 2 hari bulan nih amek cuti 5 hari tuk final exam). Susah betul takde study leave/exam leave nih. Nampak gayanya cuti tahun nih memang untuk exam semata-mata.

Doktor pun bagi mc. Sebab doc cakap I nampak pucat. Haruslah muka pucat, lepas solat asar tak oles bedak pun. Apatah lagi pakai lipgloss. Pastuh, doc cakap I punya blood pressure pun rendah dan I perlu rehat yang cukup. Sejak dah mula belajar balik, tambah pulak tak cukup orang kat opis, mmg tak cukup rehat langsung. Doc pun pesan tido awal (Yea, memang dapat la sleeping beauty. Cukup 8 jam.) dan beberapa tips supaya tak stress sangat.

Ikut perancangan nak study kat library hari nih. Wah!! Dah lama gila tak menjengah library. Tapi terpaksa dibatalkan sebab hari nih Acid masuk kerja kul 3petang. Kesian plak kat dia, duk kat umah sorang2 ditemani Adam & Amir. Esok paper marketing and its an open book examination. Confirm2 soalan susah gila dan jawapan memang takde dalam buku. Demmit!! and I can still bloghopping and blogging rite now. I really need my lucky charm rite now. Wish me luck!!

Aja! Aja! Fighting!

Saturday, January 16, 2010

Bad services

We had bad experience at Pizza Hut Equine just now. We had to wait to be seated. Normal, rite? What made us wondering is that, they still have few table unoccupied. So, shouldn't have problem. Ended up, one of the crew said theres only left Crunchy Crust. Why on earth they didn't mention it earlier? By that time we still queuing. I just said, "Never mind, we'll have dinner at Kenny Rogers."

Friday, January 15, 2010

Rasa nak muntah..

Opss.. sila jangan salah paham.. Entry kali nih takde kena-mengena dengan ibu mengandung :P

I rasa nak muntah bila nak kena kejar dateline project.. S cakap, dia paham kalau kami nih ada waktu sengang dalam waktu pejabat, tapi takde la sampai takde hasil langsung satu hari kerja.. dengan kata lain, "you guys can still do farming etc.." (yang nih, I interpret sendiri :P) Dalam dunia nih, ada ke yang tak membebankan? Dah nama pun kerja, orang dah bayar, kena la lunaskan tanggungjawab. Cuma, bila dikejar dateline, kena la kerja lebih masa, stay up late. Serious cakap, I dah lama tak stay up kat opis sejak sambung belajar.

These past few weeks, I duk angkut laptop dari opis ke kelas, kelas ke rumah, rumah ke opis. Kat kelas MM pun sempat buat kerja. Tuh pun sebab ada presentation. Kalau lecturer mengajar, tak dapek do. Konon-kononnya lepas balik kelas nak sambung kerja. Yes, I did. But frankly speaking, bila badan dah letih, otak lagi la letih. Mata pulak macam ada gam. Nak tak nak kena la layan few clips kat YouTube dan bloghopping. Bila dah gelak-gelak nengok clips, mata pun ala-ala segar bugar, tapi sekejap je. Start buat kerja ckit, nengok Acid sedap tido.. I pun tido sama.. dan pernah sekali terjaga dari tido, boleh sambung buat kerja balik.

Paginya pulak lepas Acid pegi kerja, sambung lagi buat kerja. Rasa macam lagi productive kalau buat kerja pagi-pagi dan cukup tido malamnya. No sleeping beauty yea. Tido ala kadar je. Kalau nak study, sila la study di pagi hari. Malam dah letih, apa pun tak dapat. Baik tido je. (Ini adalah peringatan tuk diri sendiri).

On another note, final exam is just around the corner and I still have three pending assignments, four to be exact. Cepat la siap kerja nih, nak fokus kat assignment & study pulak. Amek cuti lagi. Semua cuti sebab exam. Baik midterm, baik final. Cuti saja.. Cepat la abis exam.. Nak exam abis cepat, tapi tak nak amek exam boleh?

Aja! Aja! Fighting!

Monday, January 4, 2010

Parking


Pergh!! Selalu kalau nak parking tak pernah pun sampai kereta berderet-deret. Nih semua gara-gara nak berebut parking. Pagi tadi I sampai opis dalam pukul 8:30. Still ada parking. Esok kena keluar lagi awal sebab mesti mereka yang datang lambat hari nih pun, nak datang awal. Sebab ada opismate kata dia datang dalam kul 8:45 pagi jenuh tawaf sampai 5 kali.

p/s: Sila abaikan loose powder kat cermin tue ek. Dah berapa inci agaknya yea? Juga kualiti gambar yang tak berapa memuaskan sebab guna kamera cik moto ;)

Sunday, January 3, 2010

Shopping Working Dating

Esok dah hari Isnin ke? Adeh!! Kerja tak siap lagi.. Makanya, tak payah lah nak claim cuti bersempena ''work from home" sebab macam takde hasil langsung. Demmit (>.<) Mana tak nya, hari Jumaat I berdating dengan my aunty. Misi utama nak beli hadiah untuk family day nanti, tapi another aunty dah beli. So, misi utama dah bertukar ke S.H.O.P.P.I.N.G.!! My aunty yang nak shopping sebenarnya, I hanya peneman. Alih-alih, join sekali.. Hikhikhik..

Hari Sabtu adalah hari membasuh baju. Bila dah selesai, baru start buat kerja. Tapi rasa macam lebih banyak tengok TV je. Huahuahua.. Mana tak nya, kat channel KBS World tengah siarkan Full House tanpa henti. Ada la iklan sikit-sikit dan siarannya dari kul 2 sampai kul 7. Mata dah semestinya la kat TV kan? Mengadap laptop je lebih. Yeala, kang termiss subtitle.. adeh..

Pagi tadi, lepas hujan berhenti, g pasar karat kat Shah Alam. Pastuh, balik umah Shah Alam, sesi ukur-mengukur umah pulak. Petangnya ke The Mines. Service Center BB tak tepon-tepon pun. Bila g sana memang tak siap lagi. Nasib baik Cik Moto ada.. dan, cinta hatiku bagi green light tuk tukar henpon lain. Yeaha!! Ingatkan lepas g The Mines nak beriadah kat Taman Bukit Jalil. Dah tuh berdating tak ingat alam, lepas maghrib terus balik umah.

Esok nak kena bangun awal. Sebab nak berebut parking dengan student-student. Tak kuasa nak parking jejauh kat Maxis nun walaupun ada shuttle. Naper tak suruh bebudak student tuh je parking kat sana? Kalau tak nak parking jejauh, tak yah drive keta g kolej. Yang nih pun diaorg tak boleh nak pikir. Nak kena tido awal la. Cuba nengok jam sekarang dah pukul berapa? Nite.. nite..

Saturday, January 2, 2010

My Wish by Rascal Flatts

Friday, January 1, 2010

Azam 2010

Azam tahun nih :
  1. Tamatkan pengajian master pada bulan Oktober 2010 dengan keputusan yang cemerlang, insyaAllah.. 10 months to go.. yea-ha!! (btw, Emy.. mana u tau konvo bulan Ogos 2011??)
  2. Bila dah tamat pengajian, fokus beralih arah pada business. Sangat-sangat envy dengan pencapaian mereka. Kalau asyik terasa je, bila masa pulak nak merasakan? All out babeh!!
  3. Adakah masih menjadi pekerja yang setia? Beralih bidang mungkin? Tunggu dan lihat.
  4. Kurus.. kurus.. dan kurus.. I nak berat badan yang dulu, di zaman muda mudi.. target mula-mula 55kg, seterusnya 50kg.. (azam yang sama setiap tahun)
  5. Tukar henpon lain.. boleh tak cinta hatiku??
  6. Holiday..holiday..holiday.. Adeh!! celah mana nak holiday nya pun kalau cuti semester 2 minggu je. (Lumut, Pangkor - Cameron Highland - Adelaide - Singapore - ...)
  7. Belajar menda baru dan juga menda lama (baking/cooking, makeup)
Perasan tak, ada yang tak masuk dalam senarai? Semoga tercapailah, azam I tahun nih dan azam anda juga. Ikut guideline kat entry sebelum nih okey..

Related Posts with Thumbnails